lauantai 27. tammikuuta 2018

Perustelut siitä, miksi nuorisovaltuuston edustajilla tulisi olla oikeus valtuustoaloitteisiin

Jätin valtuustoaloitteen siitä, että nuorisovaltuuston edustajilla olisi oikeus tehdä valtuustoaloitteita. Asiaa käsitellään tulevassa kaupunginhallituksen kokouksessa 29.1.2018 ja kaupunginjohtaja ei ole hallintosäännön muutoksen kannalla. Tämän vuoksi kirjoitin kaupunginhallituksen jäsenille perustelut siitä, miksi nuorisovaltuuston edustajille tulisi antaa oikeus valtuustoaloitteiden tekoon. Tässä välittämäni sähköposti ja perusteluni asiaan.

Tulevassa KH-Kokouksessa käsitellään aloitettani siitä, että nuorisovaltuuston edustajille myönnettäisiin oikeus valtuustoaloitteiden tekoon. Kaupunginjohtaja esittää, että hallintosääntöön ei tehtäisi muutosta. Haluan kuitenkin tuoda teille perustelut valtuustoaloitteen mahdollistamisesta nuorisovaltuuston edustajille päätöksenteonne tueksi. 

Aloitteessa on kyse periaatteesta ja tahtotilasta, että nuoret halutaan mukaan päätöksentekoon.

Kaupunginjohtajan esityksessä ei ole oletettavasti kuultu nuorisovaltuustoa. Tämä tukee aloitteen käsitystä siitä, että nuorten ääni on saatava kuulluksi ja vaikuttamismahdollisuudet näkyviksi. Oletan myös, että nuorisopalveluita ei olla asiassa kuultu, sillä ennen aloitteen jättöä on asiasta keskusteltu nuorisotoimenjohtajan kanssa, joka tuki aloitetta täysin ja oli asiasta todella mielissään. 

Olen työskennellyt useamman vuoden kaupungin nuorisopalveluissa ja kiinteästi nuorisovaltuuston kanssa, eli tiedossa aloitteen jättöhetkellä on ollut nuortenideat.fi sekä kuntalaisaloite mahdollisuudet. Kokemukseni puitteissa katson, että nuoret tarvitsevat vaikuttamiseen lisää kannustimia ja uusia kanavia. Äkkiseltään tarkastellessani, ei nuortenideat.fi palvelussa ole yhtään aloitetta/ideaa Vaasan kaupungin kohdalla, joka kertonee jo siitä, että palvelu ei toimi. Tuonne kaikki nuoret voivat jättää ideoita, kyse ei ole siis nuorisovaltuuston edustajien etuoikeudesta. 

Valtuustoaloitteen mahdollistaminen aktivoisi erityisesti nuorisovaltuuston edustajia tekemään valtuustoaloitteita nuorten hyvinvoinnin turvaamiseksi. 

Nuorisovaltuusto valitaan nykyisin vaaleilla. Nuorisovaltuustoon valituilla on oltava yhtäläinen oikeus tulla samalla prosessilla kuulluksi kuin kaupunginvaltuutetuilla. Valtuustoaloitteen mahdollistaminen toisi myös entistä vahvemmin mielenkiintoa sekä nuorisovaltuuston vaaleja että yleisesti poliittista päätöksentekoa kohtaan. Haluammehan aktivoida vaasalaisnuoria ja lisätä osallisuutta nuorten keskuudessa.

Vastaavia aloitteita on tehty pitkin uutta valtuustokautta valtakunnallisesti ja tähän saakka ne ovat poikkeuksetta menneet läpi. Tietojeni mukaan viimeisimpinä nuorisovaltuustolle oikeuden valtuustoaloitteisiin ovat tehneet Loimaa ja Tuusula. Lisäksi lukuisissa muissa kaupungeissa/kunnissa tullaan vastaava aloite tekemään. 

Vaasan on mahdollista olla esimerkillinen kaupunki - edelläkävijä nuorten osallistamisessa poliittiseen päätöksentekoon ja vaikuttamisessa kaupunkimme kehittämiseen.

Toivon, että otatte vaasalaisnuoret huomioon päätöksenteossanne tulevassa kokouksessa. Vaikuttamismahdollisuudet ja kokemus osallisuudesta on asia, jota meidän tulee jatkuvasti kehittää ja vahvistaa. Olkaamme siis edelläkävijöitä nuortejn vaikuttamismahdollisuuksien ja osallisuuden edistämisessä. 

Terveisin, Emine Ehrström
Vaasan kaupunginvaltuutettu, vihr.