lauantai 17. maaliskuuta 2018

Terveiset kasvatus- ja opetuslautakunnasta 14.3

Kasvatus- ja opetuslautakunta kokoontui 14.3 ja asialistalla oli isoja kokonaisuuksia ja suuria päätöksiä.

Yksi asialistalla ollut kohta sai myös mediassa jo alkuviikosta paljon huomiota. Vanhan Vaasan koulun tilanne ja opetuksen siirto väistötiloihin. Lautakunnalle annetussa päätösehdotuksessa oli esitys, että koulun oppilaat siirretään syksystä 2018 alkaen Palosaaren kouluun ja ensimmäisen luokan oppilaat aloittaisivat koulun Nummen koulussa. Vanhempainyhdistykseltä saadussa esityksessä oli toive siitä, että jos oppilaat siirretään väistötiloihin, tulisi kaikki luokat siirtää samaan tilaan. Lautakunnan puheenjohtaja välitti muutosesityksen lautakunnan jäsenille, jossa hän oli huomioinut vanhempainyhdistyksen toiveen: Kaikki Vanhan Vaasan koulun oppilaat siirretään syksystä 2018 alk. väistötiloihin Palosaaren kouluun. Linnea Westin muutosesitys hyväksyttiin yksimielisesti.
Lautakunnassa käytiin Vanhan Vaasan koulun tilanteesta paljon keskustelua. Itse toin esiin sen, että myöhemmin lisämäärärahoja esitettäessä tulisi huomioida myös sisäilmaongelmien saastuttamat tavarat ja huonekalut. Myös muut lautakunnan jäsenet toivat asiaa esiin. Uudet kirjat on tilattava eikä Palosaaren kiinteistöön saa viedä mitään saastunutta tavaraa/huonekaluja. Tulen itse tätä asiaa selvittämään eri tahojen kanssa vielä perusteellisimmin ennen määrärahojen tulemista lautakunnan käsittelyyn, sillä nyt on mielestäni toimittava laadukkaasti alusta loppuun.

Esityslistalla oli myös uusien lisävirkojen luomista koulupsykologeille ja lisätoimien luomista koulukuraattoreille. Lisäresurssien tarve liittyi siihen, että aiemmin yksityiset koulupuolet ovat hoitaneet kuraattori ja koulupsykologin palvelut itsenäisesti ja laskuttaneet tästä kaupunkia. Jatkossa kaupunki vastaa näidenkin koulukuraattorien ja koulupsykologien palveluista kunnan alaisena toimintana.
Aiemmin ruotsinkielisessä jaostossa käydystä eräästä materiaalista kävi ilmi, että yhdellä koulupsykologilla on reilu 1400 oppilasta. Suositus on 600-800 oppilasta/koulupsykologi. Käsittämätöntä. Nyt onneksi tähänkin esitettiin lisää resursseja: kaksi virkaa, joista toinen on osa-aikainen. Tällöin ruotsinkielisellä koulupuolella yhden koulupsykologin oppilasmäärä on nippanappa alle 800 oppilasta. Suomenkieliselle  puolelle esitettiin yhden koulupsykologin viran perustamista. Tämä tarkoitti 881 oppilasta / koulupsykologi. Tein tähän muutosesityksen, että suomenkieliselle koulupuolelle perustettaisiin kaksi koulupsykologin virkaa, joista toinen on osa-aikainen. 
Käytönnössä tämä tarkoittaa 814 oppilasta / koulupsykologi, joka on hieman lähempänä suositusrajoja. Esitykseni meni yksimielisesti läpi!

Paljon keskustelua synnytti myös varhaiskasvatuksen palveluverkkoselvitys, jossa käytiin läpi erityisesti Gerbyn tilannetta ja ruotsinkielisten lasten päivähoitopaikkatarpeet. Lautakunnassa vihdoin hyväksyttiin se, jota esitin jo ennen vuoden vaihdetta budjettikokouksen yhteydessä: Gerbyyseen rakennetaan yksi isompi ruotsinkielinen päiväkoti yksityisen toimijan toimesta, mutta varhaiskasvatuspalvelu säilyy kunnan järjestämänä.